Mirasın Reddi Davası Nedir?

Mirasın Reddi Davası Nedir?

Reddi miras bir başka kelimeyle ifade edilecek olursa Mirasın Reddi Davası  şöyle ifade edilebilir ve ölen bir şahsın atanmış ya da yasal mirasçılarının, şahsın tüm alacak ve borçlarıyla beraber oluşabilecek olan tüm yükümlülüklerin reddedilmesi olarak tanımlanabilir.

Miras hukukunda belirtildiği gibi atanmış veya yasal mirasçılar, ölen kişinin tüm haklarını miras olarak kazanırlar ve bu yüzden mirasçıların yasal haklarını kullanmaları önemlidir. 

Bu neticede mirasa hak kazanan kişiler, ölen şahsın tüm borçlarını da yasal olarak mal varlıklarıyla beraber yükümlü hale gelirler, buna miras hukukunda külli halefiyet denmektedir.

Adana miras avukatıgörevleri müvekkilinin hakkını en iyi şekilde savunmak ve en iyi sonucu almaktır. 

Miras bırakan kişinin ölmeden önce, borçlarını ödemeden aczi belirlenmiş ve tespit edilmişse miras otomatik olarak ret edilmiş sayılacaktır. 

Yani bu şartlar oluşmuşsa mirasçılar herhangi bir açıklama yapmak zorunda kalmazlar. 

Zaten otomatik olarak reddedilmiş sayılırlar ve bu nedenle kabul veya reddetme için herhangi bir süre belirlenmemiştir ve hükmen ret için mahkemeden herhangi bir tespit isteyebilirken aynı zamanda alacakların borç belgeleri de ileri sürülebilir. 

Hükmi ret konusunda mirasçıların mirası kabul etmediklerini beyan etmelerine gerek yoktur.

- Mirası bırakan kişinin ölüm anında borçlarını ödemek için aciz kaldığının açıkça belli olması şartlardan ilki olarak sayılmaktadır.

Mirasın Gerçek Reddi

Mirasın Reddi Davası sonrası, mirasçılar sulh hukuk mahkemelerine başvurarak mahkemeye mirası ret ettiklerini beyan ederler ve mahkeme süreci başlar. 

Mirasın reddi davası için yazılı bir ifadeyle mahkemeye başvurulmasına gerek yoktur ve mirasçılar bunu sözlü olarak da beyan edebilirler. 

Mirasın reddi davası için mirasçıların mutlaka fiili ehliyetlerinin olması gerekmektedir, çünkü mirasın reddinden sonra borçlardan kurtulunur ancak mirasın tüm haklarından da vazgeçilmiş sayılırlar. 

Ret beyanı yapılırken mahkemeye herhangi bir koşul veya şart sürülmemelidir, yani miras ret edilirken şartlar kesinlikle kabul görülmez. 

Aksi durumda eğer mirasçı herhangi bir şart tabi koşarsa, mirası otomatik olarak kazanmış sayılacaktır.

Mirasın Reddi Ne Kadar Sürede Yapılmalıdır?

Miras hukukunda hakkın düşürülmesi için üç aylık bir süre gereklidir ve buna göre miras bırakan şahıs öldükten sonra, mirası alan kişilerin mahkemeye üç ay içerisinde başvurmaları gerekmektedir. 

Mirasın Reddi Davası bu başvuru yapıldıktan sonra herhangi bir onay süreci olmadan miras otomatik olarak ret edilmiş sayılacaktır ve Adana miras avukatı olarak tanınan avukatımız Ceren Sümer Cilli miras hukuku konusunda yüksek lisans yapmıştır.

Diğer Makaleler

Adana Avukat Ceren Sümer Cilli

Tebligat Nedir? Tebligat Gelince Ne Yapılmalıdır?

Uzaklaştırma Kararı Nasıl Alınır?

Adana Boşanma Avukatı


İletişim Bilgileri

  +90 (533) 634 24 25

  info@cerensumer.av.tr

  Gazipaşa Mh. Ordu Cad. No:7 Dinçkan Apt. A Blok Daire:3, 01010 Seyhan/Adana

Faaliyet Alanları