Nafaka Nedir? Nafaka Nasıl Belirlenir?

Nafaka Nedir? Nafaka Nasıl Belirlenir?

Boşanma sürecinde en çok merak edilen öğrenilmesi gereken konulardan birisi olan nafaka kimler alabilir, kimler ne kadar öder, nafaka ödenmezse ne olur, çocuklara nafaka düşer mi, nafaka arttırma yolları, geçmiş nafakalar gibi konularda sizleri bilgilendireceğiz. Nafaka boşanma sürecinde davanın sonucunda maddi durumdan zora düşecek kişiye bağlanan her ay düzenli olarak ödenmesi zorunlu olan maddi gelirdir.

Nafaka Türleri Nedir?

Boşanma süreci ve süreç sonrasında alınabilecek 3 farklı nafaka türü bulunmaktadır. Tedbir nafakası, iştirak nafakası ve yoksulluk nafakası. Bu nafakalarını 2'si boşanma sürecinde alınır 1'i ise süreç sonrasında alınabilir. 3 nafaka türünde inceleyelim.

Tedbir Nafakası nedir nasıl alınır?

Tedbir Nafakası, boşanma maddi durumdan sıkıntı yaşayacak kişi mahkemeden tedbir nafakası isteyebilir. bu durum göz önünde bulundurularak gerekli incelemelerden sonra hakim tedbir nafakasını belirler ve kişiye nafaka bağlanır. Tedbir nafakası sadece boşanma sürecinde alınabilir, dava sonrasında bu nafaka ortadan kalkar.

Yoksulluk nafakası nedir nasıl alınır?

Yoksulluk nafakası, boşanmadan sonra maddi durumdan sıkıntı çekecek kişiye ödenen düzenli gelirdir. Fakat maddi durumdan sıkıntıya girecek kişi eğer eşinden daha kusurluysa yoksulluk nafakası alamaz. Sadece hakim tarafından, eşinden daha az kusurlu kişiler ve kusursuz bulunan kişiler yoksulluk nafakasından yararlanabilir.

İştirak nafakası nedir iştirak nafakası nasıl alınır?

İştirak nafakası, mahkeme sürecinde akıbeti belli olmayan çocuğun bakımı için mali desteğin sağlanması adına ödenen nafaka türüdür. mahkeme sonucunda çocuğun velayetini alan kişiye hakim çocuğun temek ihtiyaçlarının sağlaması için iştirak nafakasını ödenmesine hükmeder.

Nafaka nasıl belirlenir?

Nafaka boşanma davasında, dava açıldıktan sonra belirlenir. Nafakanın belirlenebilmesi için davanın sonuçlanmasına beklemeye gerek yoktur. Tarafların talebi üzerine mahkeme nafakayı belirleyecektir. Nafaka belirlenirken özellikle tarafların sosyoekonomik durumları, yaşam şartları, bununla birlikte kazançları, ek gelirleri yapacakları ödemeleri belirlemeye yardımcı olacaktır, nafakaya mahkeme tarafından belirlenecektir. Özellikle çocuklar için belirlenen nafakanın ödenmesi için yasamızda özel olarak düzenlenmiştir. Medeni kanunumuz sadece kadını değil ailenin her bireyini koruyucu bir çok hükme sahiptir. Mali açıdan, maddi açıdan bir çok düzenlemede hapis cezası kaldırılmışken, nafaka borcunu ödememekten dolayı hapis cezası hala geçerliliğini korumaktadır. buda kanunlarımızın nafakanın ödenmesini ne kadar önemsediğini vurgulamaktadır.

Çocuklar için isin iştirak nafakası verilir. Karar verilirken çocukların asgari bir yaşam sürebilmesi için, sağlıklı beslenebilmesi için uygun miktarı vermeye çalışır ancak ülkemizdeki sosyal ekonomik durumuna bakılacak olursa çocuklar hakkında verilen nafakalarını yetersiz olduğunu görmekteyiz, aile birliği devam ederken çocuklar içi n yapılan fedakarlıklar bir anda tarafların kendi hırsları ile ulaşmak istedikleri hedefle çelişebilir. Mahkeme karara varırken tarafların her ikisi içinde mali ve sosyal araştırma istiyor, tarafların kendine gelen zabıta memurları ile bir form dolduruyor. Bu formda ne kadar maaş aldıkları, gayrimenkullerinin olup olmadığı, arabaları, hisse senetleri gibi bütün mali durumu ortaya koyacak bir rapor düzenliyor memurlar ve bu mahkemeye ulaşıyor tabi bu memura iletilen bilgiler tamamen doğruluğu tartışılır. Taraflar avukatları vasıtası işle gerçek durumu ispat edebilmek için mahkemeye deliller sunarak gerçek durumu mahkemenin araştırmasını isteyebilirler, gerçek durum ortaya çıktığı zaman mahkeme kararla beraber duruma göre nafakayı daha yüksek miktara çıkarabiliyor.

Diğer Makaleler

Adana Avukat Ceren Sümer Cilli

Tebligat Nedir? Tebligat Gelince Ne Yapılmalıdır?

Uzaklaştırma Kararı Nasıl Alınır?

Adana Boşanma Avukatı


İletişim Bilgileri

  +90 (533) 634 24 25

  info@cerensumer.av.tr

  Gazipaşa Mh. Ordu Cad. No:7 Dinçkan Apt. A Blok Daire:3, 01010 Seyhan/Adana

Faaliyet Alanları