Terk Nedeni ile Açılan Boşanma Davaları

Terk Nedeni ile Açılan Boşanma Davaları

Terk Nedeni ile Açılan Boşanma Davaları git gide artmaktadır ve boşanma davaları çeşitli nedenler ile açılabiliyor ve eşlerin birbiri ile şiddetli geçimsizliğine bağlı olarak açılabildiği gibi, eşler arasındaki belirli anlaşmaya bağlı olarak da açılabiliyor.

Ancak boşanma davasının açılma nedeni bunlarla sınırlı değil ve boşanma davalarının açılmasına neden olan bir başka önemli etken de terk nedeniyle açılacak boşanma davası ile ilgilidir.

Eşlerden birinin birlikte yaşanılan evden ayrılması ve aile birliğini oluşturan çatıda olmaması nedeni ile belli bir süre sonra terk edilen eş tarafından boşanma davası açma hakkı söz konusu olabiliyor.

Evlilik akdini düzenleyen Medeni Kanun’a göre evliliğin devamının evli olan ve evlilik akdini gerçekleştiren çiftlerin zorunlu nedenler olmadıkça aynı çatı altında yaşamasını esas olarak almıştır.

Hastalık, sağlık, iş ve eğitim gibi nedenler dışında eşler arasındaki uyumsuzluk nedeni ile evin terk edilmesi Medeni Kanun’da belirtilen evlilik usullerine aykırı olduğu ve aile birliğinin sağlanamamasına bağlı olarak terk edilen eşe boşanma davası açma hakkını doğuruyor.

Terk Nedeni ile Boşanma Davası Nasıl Açılır?

Eşlerden birinin müşterek evi terk etmesi ile birlikte belli bir sürenin geçmesine rağmen aile birliğinin oluşturulamaması durumunda terk edilen eş dilekçe vererek boşanma davası sürecini başlatabiliyor.

Ancak bu tür boşanma davalarında davanın daha sağlıklı bir şekilde ilerlemesi için terk edilen eşin avukat aracılığı ile bu davalara başvurması yararlarına olacaktır.

Çünkü hukuki süreç içerisinde mahkemenin dava seyrine göre adım atılması gerektiğinden bu konu ile ilgili bilgili olan boşanma avukatlarının konuya el atmaları terk edilen eşin kısa süre içerisinde davadan olumlu sonuçlar almasını sağlaması açısından oldukça önemlidir.

Terk Nedeni ile Açılan Boşanma Davaları nedeni ile boşanma davasının açılması ile mahkeme bu tür davalarda birçok konuya ağırlık veriyor ve öncelikle terk eden eşin hayatta olup olmadığı konusunda araştırma yapılıyor.

Mahkeme terk eden eşin duruşmada hazır bulunması için müzekkere yazarak terk eden eşin belirtilen tarihte mahkeme salonunda hazır bulunmasını isteyebiliyor.

Terk Nedeni ile Boşanma Davalarında Velayet ve Nafaka Konuları

Terk Nedeni ile Açılan Boşanma Davaları eşlerden birisinin evi terk etmesi nedeni ile terk edilen eşin açacağı boşanma davasıdır.

Boşanmaya esas olarak bunun yanı sıra terk edilen eş kadın ise nafaka konusu ve çiftlerin müşterek çocuk ya da çocukları var ise bu çocukların velayetleri ile ilgili konular ele alınıyor.

Çiftler arasında evi terk etmek ve evlilik adinin kanunun yerine getirmemek mahkeme nezdinde konu ne olursa olsun kusur olarak görülüyor.

Nafaka nedir ve nasıl alınır sorusu müvekkillerin en çok sorduğu sorulardandır.

Mahkeme evi terk eden tarafın erkek olması durumunda erkeğin çalışma ve aylık gelir tespitinin yapılmasına bağlı olarak dava neticelenene kadar terk edilen kadın eşe tedbir nafakası verebiliyor.

Aynı zamanda çocuk ya da çocukların olması durumunda da çocuklar için ayrıca bir nafaka durumu söz konusu oluyor ve dava neticelenince nafaka konuları mahkeme tarafından yeniden ele alınarak ödenmesi gereken nafakanın bedelleri de son halini alarak gerekçeli karar da belirtiliyor.

Neticesinde ise dava henüz sonuçlanmamış olsa bile mahkeme ara karar ile geçici hükümler verebiliyor.

Dava neticesinde bu geçici hükümler kesin hükümler olarak taraflara tebliğ ediliyor ve terk nedeni ile açılan boşanma davaları ülkemizde en çok görülen boşanma nedenlerinden biridir.


İletişim Bilgileri

  +90 (533) 634 24 25

  info@cerensumer.av.tr

  Gazipaşa Mh. Ordu Cad. No:7 Dinçkan Apt. A Blok Daire:3, 01010 Seyhan/Adana

Faaliyet Alanları