Evden Uzaklaştırma Kararı Ve Koruma Tedbiri

Evden Uzaklaştırma Kararı Ve Koruma Tedbiri

Evden Uzaklaştırma Kararı Ve Koruma Tedbiri aile içerisindeki olmuş veya olabilecek şiddete karşı önlem almak adına hukuksal bazı haklar vardır.

Bu hakkı sağlayan kanunların amacı aile içi şiddeti engellemek ve kadına şiddete mani olmaktır ve bu karar ve tedbirden faydalanabilmek için şiddet gören veya görebileceğinden şüphelenen kişilerin bu olaylara veya şüphelere karşı somut şeyler ile hakim karşısına çıkması gerekmektedir.

Bu olayların durumuna göre bu önlem veya tedbir kararlarından biri çıkarılabilir.

Evden Uzaklaştırma Kararı Ve Koruma Tedbiri Hangi Koşullarda Çıkarılabilir?

Evden Uzaklaştırma Kararı Ve Koruma Tedbiri verilebilmesi için belli şartların gerçekleşmesi gerekmektedir.

Öncelikle aile evinde yaşayan bireyler içinde kişinin eşine, çocuklarına veya aynı evde yaşayan akrabalarına yapılan tehdit, baskı, şantaj gibi psikolojik olumsuz durumlar yaratması bu şartlardan biridir.

Bununla beraber kişinin fiziksel bir zarar vermesi, cinsel olarak baskı veya fiziksel zorlamada bulunması ve ekonomik baskı yaratması da bu şartlardandır.

Bu şartların gerçekleşmesi için mutlaka aynı evde yaşanması gerekmemektedir ve ayrı evlerde yaşansa dahi evli bireylerin birbirine bu tarz olumsuz olaylar yaşatması durumunda yine aynı tedbir ve kararlar çıkabilir.

Bunların dışında küfürler etmek, hakaret etmek, zorla ailesiyle görüşmesini engellemek gibi olaylarda bu kararların çıkması için yeterlidir.

Bu tarz olumsuz durumlar yaşayan aile bireyi şikayette bulunarak gerekli somut deliller veya tanıklarla evden uzaklaştırma ve koruma kararı alabilir ve bu tarz olumsuz durumları yaşayan aile bireyi yapacağı ihbarı en yakın polis merkezine veya jandarma karakoluna yapabilir.

Bu merkezler en acil durumlarda zaman kaybetmeden ihbar yapılabilecek merkezlerdir ve buraların dışında ihbar ve şikayet için Cumhuriyet savcılığına veya aile mahkemesine başvurulabilir.

Evden Uzaklaştırma Süresi Ne Kadardır?

Evden uzaklaştırma süresi mahkeme tarafından verilir ve değişkenlik gösterir ve bu değişkenlik şiddet, baskı gibi olumsuz olaylar yaşayan kişinin bunlarla ilgili sunduğu somut delillere bağlıdır.

Ancak ne olursa olsun evden uzaklaştırma kararı altı ay süreden daha fazla verilemez yani evden uzaklaştırma kararı için üst sınır 6 aydır.

Evden Uzaklaştırma Kararına Uyulmazsa Ne Olur?

Evden Uzaklaştırma Kararı Ve Koruma Tedbiri eğer aile bireyine evden uzaklaştırma cezası verilmesine rağmen aile bireyi bu karara uymazsa kişiye hapis cezası verilir.

Eğer birey evden uzaklaştırma kararını ilk kez ihlal ediyorsa hapis cezası 3-10 gün arası bir süre verilir.

Birey daha sonra ikinci kez bu kararı iptal ederse hapis cezası 15-30 gün aralığına çıkar , ancak ne olursa olsun aynı evden uzaklaştırma kararı gibi ihlal için verilen hapis cezasında da bir üst sınır vardır.

Bu üst sınır 6 aydır, bu yüzden ihlal durumunda katlanarak verilecek hapis cezası da 6 ayı geçemez.

Koruma tedbiri olarak pek çok karar alınabilir. Öncelikle aile bireyine ve varsa çocuklarına barınma yeri sağlanmasına önem verilir ve bunun dışında maddi yardım yapılması, psikolojik destek sağlanması, çalıştığı yerin değiştirilmesi gibi tedbirlerde alınmaktadır.

Eğer aile bireyinin hayati tehlikesinin olduğuna karar verilirse geçici koruma altına alınma kararı, kimlik ve benzeri bilgilerinin değiştirilmesi gibi tedbirlerde alınabilmektedir.


İletişim Bilgileri

  +90 (533) 634 24 25

  info@cerensumer.av.tr

  Gazipaşa Mh. Ordu Cad. No:7 Dinçkan Apt. A Blok Daire:3, 01010 Seyhan/Adana

Faaliyet Alanları