Çekişmeli Boşanma Davası ve Bilinmesi Gerekenler

Çekişmeli Boşanma Davası ve Bilinmesi Gerekenler

Çekişmeli Boşanma Davası hakkında şu bilinmelidir ki davanın görüleceği mahkeme Aile Mahkemeleridir.

Aile Mahkemeleri olmadığı takdirde Asliye Hukuk Mahkemelerinde de boşanma davası açılabilir.

Davanın açılması için ise gereken öncelik şey bireylerin bu süreçte hukuken uygun ve eksiz bir boşanma dilekçesi hazırlamasıdır ve daha sonra yapılması gerekense yetkili Aile Mahkemesine başvuru yapmaktır.

Yetkili mahkemeler eşlerin son altı ayda birlikte ikamet ettikleri yerde bulunan Aile Mahkemeleridir.

Örneğin Beyoğlu'nda ikamet eden bir çiftin boşanma davası için gideceği adres Beyoğlu Adliyesidir.

Boşanma davası açılırken üzerinde durulan en önemli unsurlardan birisi davanın hukuki alt yapısı olmasıdır çünkü boşanma sonrası oldukça haksızlık yaşanabilmektedir.

Misal çocuğun velayetinin kimde olacağı, mal paylaşımı,tazminat yahut nafaka ödenip ödenmeyeceği gibi birçok konuda haksızlıklar yaşanabilmektedir.

Bu sebeple önerilen çekişmeli boşanma davası için mutlaka uzman bir avukata başvurulmasıdır.

Çekişmeli Boşanma Davası ve Süresi

Herkes bilir ki çekişmeli boşanmalar, anlaşmalı boşanmalara nazaran daha uzun bir süreç gerektirmektedir ve bunun birçok sebebi vardır.

Örneğin boşanma sebeplerinin araştırılması,delillerin toplanması, bilirkişi raporlarının gelmesi, tanıkların dinlenmesi gibi birçok sebep boşanma sürecini uzayabilmektedir.

Boşanma süreci doğru ve hatasız bir şekilde takip edilirse eğer boşanma süreci hızlandırabilmekte.

Lakin gerekli bilgiler yerini bulmazsa, boşanma davası takip edilmez ise ve hukuki prosedürler uygun bir şekilde yerine getirilmezse yıllarca sürebilmektedir.

Çekişmeli Boşanma Dilekçesi

Çekişmeli Boşanma Davası hukuki boyutu oldukça karmaşıktır ve aynı zamanda zorluklar vardır.

Bu süreçte hukuki prosedürlerin doğru bir şekilde uygulanması gerekmektedir ve çekişmeli boşanma davalarında süreci başlatan şey dilekçedir.

Aynı zamanda sürecin nasıl işleyeceğini belirleyen şeyde dilekçedir ve boşanma gerekçesi boşanma sürecini belirleyen bir unsurdur.

Her boşanma gerekçesi boşanma sürecini farklı kılabilmektedir; örnek vermem gerekirse aldatma nedeni ile başlayan boşanma davaları ile terk nedeni ile başlayan boşanma davalarının süreci farklı olmaktadır.

Bu yüzden dilekçe yazmadan önce bireyler hukuki bilgiye ayrıntılar ile ihtiyaç duyacaklardır.

Çekişmeli Boşanma Davalarında İspat Nasıl Yapılmaktadır?

Bir kişi çekişmeli boşanma davası açarak evliliğini sonlandırmak istiyorsa boşanma için öne sürdüğü sebebin ispatı için farklı argümanlar ve tanıklar gerekmektedir.

İspat yapılırken delillerin hukuki şekilde elde edilmiş olması gerekmektedir ve örnek vermek gerekirse bir eve gizli kamera yerleştirilmesi ve gizli görüntülerin mahkemeye sunulması bir sonuç getirmez.

Hukuki olarak elde edilmediği için işleme konulmaz ve çekişmeli boşanmalarda ispat için gereken argümanlara örnek ise kredi kartı ekstreleri,otel kayıtları, doktor raporu, hastane kayıtları, polis merkezinden alınacak kayıtlar olabilir.

Nafaka Nedir? Çekişmeli Boşanmalarda Nafaka Nasıl Alınır?

Nafaka Nedir ve Nafaka Türleri Nelerdir sorusu bir çok müvekkilin sorduğu bir sorudur.

Çekişmeli Boşanma Davası yasal olarak bitirilmesi sonucunda alınabilecek üç farklı nafaka türü vardır ve bunlar tedbir nafakası, yoksulluk nafakası ve iştirak nafakası (çocuğun bakım nafakası) olmaktadır.

Tedbir nafakası boşanma davası sürerken maddi yönden zora düşen kişiye ödenmesi gereken nafaka türüdür ve yoksulluk nafakası için boşanma davasının sonuçlanması gerekmektedir.

Yoksulluk nafakası talebinde bulunacak kişinin karşı taraftan daha az kusura sahip olması gerekmektedir.

İştirak nafakası ise yalnızca çocuğun ihtiyaçları için kullanılmaktadır ve çocuğun eğitim masrafları, beslenme, barınma gibi temel ihtiyaçları için hakim tarafından belirlenen kişiye iştirak nafakası bağlanmaktadır.


İletişim Bilgileri

  +90 (533) 634 24 25

  info@cerensumer.av.tr

  Gazipaşa Mh. Ordu Cad. No:7 Dinçkan Apt. A Blok Daire:3, 01010 Seyhan/Adana

Faaliyet Alanları