Çekişmeli Boşanma Davası

Çekişmeli Boşanma Davası

Evli statüsü kazanmış çiftlerin bu nikah akdini bitirmesi “boşanma” olarak adlandırılmaktadır.

Boşanma sırasında taraflar uzlaşmış ise anlaşmalı, uzlaşamamış ise de çekişmeli boşanma davası olarak isimlendirilmektedir.

Çekişmeli boşanma davası, eşlerden birinin boşanmak istemesi diğerinin ise boşanmak istememesi durumunda açılabilmektedir.

Eşlerden ikisinin birden boşanmak istediği durumlarda da çekişmeli davalar görülmektedir.

Bu noktada taraflar mal paylaşımı, tazminat ve nafaka gibi hukuksal noktalarda uzlaşmaya varamamaktadır.

Çekişmeli boşanma davalarında yetkili Aile Mahkemesi görev yapmaktadır ve başvuru, son altı ayda oturulan yer mahkemesine yapılabilmektedir ve dava için yalnızca boşanma dilekçesi doldurulması yeterlidir.

Bu dilekçe, davanın işlevi açısından oldukça önemlidir ve dilekçede, evlilikteki problemlerin anlaşılabilir bir şekilde yazılması gerekmektedir.

Ayrıca davacı, burada mahkemeye sunacağı delillerden ve davalı taraftan istediği taleplerini de yazabilmektedir ve dilekçenin hakim tarafından rahatça anlaşılabilir olması gerekmektedir.

Çekişmeli Boşanma Davasında Kullanılabilecek Deliller

Çekişmeli boşanma davaları, anlaşmalı boşanma davalarına kıyasla daha uzun sürmektedir.

Boşanma sebebinin araştırılması, kusurlu tarafın tespiti, tanık dinlenmesi ve delil toplanması sürecin uzamasına sebep olmaktadır ve dava sürecinin daha hızlı ilerlemesi için tanıkların duruşmaya mutlaka katılması gerekmektedir.

Bu kapsamda çekişmeli boşanma davası yaklaşık 1 sene kadar sürmektedir ve davanın istinaf mahkemesine taşınması durumunda ise bu süre, bir miktar daha uzayabilmektedir.

Çekişmeli boşanma sonucunda tarafların hak talep edebileceği 3 çeşit nafaka bulunmaktadır ve bunlar; tedbir, yoksulluk ve iştirak nafakalarıdır, ayrıca Tedbir boşanma davası açıldığında ihtiyacı olan tarafa bağlanan nafakadır.

Bu nafaka bağlanırken tarafların kusurları göz önüne alınmamaktadır ve yoksulluk ve iştirak nafakaları ise dava sonuçlandıktan sonra hak sahibi tarafa verilmektedir, iştirak nafakaları çocuklar için verilen ödeneği kapsamaktadır.

Çekişmeli boşanma davası tarafların kendi lehine kullanabileceği bazı deliller bulunmaktadır.

Bu deliller ne kadar kısa sürede mahkemeye sunulursa, dava süreci de o kadar kısalmaktadır ve mahkeme tarafından kabul edilen delillerin başında; otel kaydı, kart ekstresi, doktor raporu ve fotoğraflar gelmektedir.

Bunların yanı sıra; mesaj içerikleri ve sosyal medya paylaşımları da mahkemeye delil olarak sunulabilmektedir ve tanıkların ifadeleri de çekişmeli boşanma davalarında delil mahiyeti taşımaktadır.

Çekişmeli boşanma davası tarafların nafaka, mal paylaşımı, çocuğun velayeti gibi konularda anlaşamadıkları zaman ortaya çıkan bir boşanma davasıdır ve oluşan anlaşmazlığı mahkeme çözer.


İletişim Bilgileri

  +90 (533) 634 24 25

  info@cerensumer.av.tr

  Gazipaşa Mh. Ordu Cad. No:7 Dinçkan Apt. A Blok Daire:3, 01010 Seyhan/Adana

Faaliyet Alanları