Boşanma Sonrası Bekleme Süresi (İddet Müddeti)

Boşanma Sonrası Bekleme Süresi (İddet Müddeti)

Boşanma Sonrası Bekleme Süresi (İddet Müddeti) taraflar boşandıktan sonra, kadının yeniden evlenebilmesi için beklemesi gereken bir süre vardır.

Bu süreye iddet müddeti denir, eğer bu süreyi beklemeden evlenmek istiyorsa, o zaman iddet müddetinin kaldırılması davası açması gerekir ve İddet müddetinin halk arasında bilinen adı boşanma sonrası bekleme süresidir.

Bu boşanan kadın için oluşturulmuş bir kısıtlamadır. Aynı durum boşanan erkek için söz konusu değildir ve yani erkek boşandıktan sonra ne zaman isterse yeniden evlenebilir.

Bu durum Türkiye'ye özgü değildir, Avrupa'nın pek çok ülkesinde de uygulanan hukuki bir durumdur.

Türk Medeni Kanunu'nda bu durum için belirtilen süre 300 gündür ve İddet müddeti, boşanan kadının hamileliği durumunda, doğacak çocuğun soy bağının belirlenmesi amacı taşır.

İddet Müddeti İçinde Kadının Hamile Kalması ya da Doğum Yapması

Boşanma kararı kesinleştikten sonra, iddet müddeti içerideyken kadın doğum yaparsa, boşanılan koca çocuğun babası olarak sayılır, yine de bu durumun aksi ispat edilebilir.

Yani kanunlar gereği çocuğu babası, aksi ispat edilene dek boşanılan kocadır, eğer boşanan kadın,iddet müddeti sırasında başka bir hamile kaldıysa, yeniden evlenebilmesi için iddet müddeti süresinin ortadan kalkmasını beklemelidir.

Boşanma Sonrası Bekleme Süresi (İddet Müddeti) eğer kadın bu süre zarfında yeniden evlenmek isterse, hamile olmadığına dair bir mahkeme kararı ile mahkemeye başvurmalıdır.

Fakat zaten hamile olduğu bir durumda böyle bir şey olanaksızdır. Ayrıca bu süre içinde doğum yapması halinde, çocuğun babası hamile kaldığı kişi değil, boşandığı eş olacaktır.

Düzeltilmesi içinde, çocuk nüfusa eski eş tarafından kaydettirildikten sonra soy bağının reddi davası açılmalıdır.

İddet Müddeti Nasıl Kaldırılır?

İddet müddeti, boşanmanın gerçekleştiği tarihin üzerinden 300 gün geçtikten sonra, kendiliğinden ortadan kalkar.

Eğer boşanan kadın yeniden evlenmek için bu süreyi beklemek istemezse, iddet müddetinin kaldırılması davası açabilir.

İddet müddetinin kaldırılabilmesi için muhakkak bir mahkeme kararı bulunması gerekir ve boşanan kadının hamile olmadığına dair bir sağlık raporu alması, iddet müddetinin kaldırılması için yeterli değildir.

Boşanma Sonrası Bekleme Süresi (İddet Müddeti) boşanan kadın kendisi mahkemeye başvurarak iddet müddetinin kaldırılması davası açabileceği gibi, bunu bir boşanma avukatı aracılığıyla da yapabilir.

Uzman bir avukattan yardım alınarak dava açıldığında, davayı açan kişi lehine daha hızlı sonuç alınabilir. Aynı zamanda olası bir hak kaybı durumunun da önüne geçilmiş olur.

Bu durum davadaki hukuki durumlara göre değişkenlik gösterebilir ve eğer yukarıda belirtildiği gibi uzman bir boşanma avukatından destek alınırsa, süreç daha da hızlanır.

Böyle durumlarda sonuç 1 hafta ila 1 ay gibi bir sürede çıkabilmektedir ve genelde bu tarz davalarda, bir boşanma avukatı ile davanın takibi yapılmalıdır ve bu daha hızlı sonuç almanızı sağlar.

https://www.hurriyet.com.tr/aile/yazarlar/sinem-rumeli/bosanmada-kadinin-bekleme-suresi-iddet-muddeti-nedir-41541846


İletişim Bilgileri

  +90 (533) 634 24 25

  info@cerensumer.av.tr

  Gazipaşa Mh. Ordu Cad. No:7 Dinçkan Apt. A Blok Daire:3, 01010 Seyhan/Adana

Faaliyet Alanları