Şahit olayı ve kişileri kendi gözlemleriyle karşı tarafa anlatan kişilerdir. Birçok dava da şahitlerin önemi vurgulanmaktadır. Boşanma davasında ki Türk Medeni Kanununda geçen 166. maddesine dayanan bir durum söz konusu ise şahit büyük önem kazanmaktadır. Boşanma davalarının başrollerinde Karı-koca olduğu için herhangi bir konuyu belgelendirme şansları pek olmadığından bu durumda şahitler boşanma davalarının gözdesi olmaktadır.
Boşanma Davasında Tanık Olmak İçin Gerekenler
Davalar için şahit olabilmek için herhangi bir şart bulunmamaktadır. Herkes şahit olabilir. Sadece yakın akraba olarak sayılan kişiler şahitlik yapmaktan çekinme durumu olabilir. Bunu birçok dava da görmüşüzdür. Bu sebeptendir ki hakkında herhangi bir soruşturma açılmasına ya da itibarını zedeleyecek bir durum söz konusu olma durumunda bu kişiler şahitlikten çekinebilir. Şahitlik aslında kamu düzenini sağlayabilmek açısından önemli bir zorunlu sorumluluktur. Çekişmeli boşanma davalarında şahitlerin davanın sonucuna etkisi büyüktür. Taraflar iddialarını kanıtlamak için şahitlere gereksinim duymaktadırlar.
Bu sorumluluktan kaçmamak gerekir. Bu yüzden şahitlik sadece çekinme haklarının oluştuğu durumlarda iptal edilebilir. Hukuk Muhakemeleri Kanununun 245.maddesi sonucunda, belirtilen çekinme hakları dışında şahitlik yapılmak zorundadır. Bu kanuna uymayıp çağrıldığı halde şahitlik yapmaya gelmeyen şahitler para cezası haricinde güç kullanılarak mahkemeye getirilmektedir. Şahit bu durumdan mahkemeden gelen belge sayesinde bilgi almış olmaktadır. Şahidin mahkemeye giderek zaman harcadığı anlar için şahide ücret ödenmektedir. Ayrıca şahit uzak mesafeden gelmiş ise kendisinin yol masrafı ve ikamet edeceği yer için gereken masraf karşılanmaktadır.
Bazende sizi şahit olarak gösteren kişiler olayı bildiğinizi düşünür fakat siz olay hakkında bilgi sahibi değilsinizdir bu durumda yapılması gereken şey mahkemeye gidip olay hakkında bilgi sahibi olmadığınızı bildirmeniz ve gerekirse doğru söylediğinize yemin etmeniz gerekecektir. Tabi mahkemeye gidemeyecek durumlarınızda söz konusu olabilecektir. Bu durumlarda hemen gidememe gerekçenizi mahkemeye yazılı bir belge ile bildirmeniz gerekmektedir.
Çağrı yapılan belge de Mahkeme hakkında bilgi ve görülecek olan davanın dosya numarası bulunmaktadır. Mahkemenin bilgilerini kullanarak o dava dosya numarası ile dilekçe yazıp mahkemeye bildirim yapabilirsiniz. Basit gerekçeler mahkeme tarafından dikkate alınmayacaktır. Mahkeme de şahit olarak bilgi verirken olay hakkında gördüğünüz her şeyi anlatmalısınız. Olay hakkında bilgi sahibi değilseniz başkası tarafından bilgi sahibi olduysanız eğer bu durumu mahkemeye belirterek 3. kişi ağzından bilgi vermeniz gerekmektedir.
Ayrıca şahitler duruşmaya şahitlik yapacağı saat gelene kadar girmemesi gerekmektedir. Bunun sebebi ise şahidin tarafsız olması ve bütün bildiklerini anlatması ve diğer kişilerden etkilenmemesi için gereklidir.Boşanma davasında en önemli delil olan tanıklar nasıl dinlenilir sorusu müvekkillerin sıkça sorduğu bir sorudur.
Boşanma Davasında Tanıkların Vermesi Gereken Bilgiler
Mahkeme de şahitlerden elde edilecek bilgiler sayesinde boşanma davasında başarılı sonuçlar alınacaktır. Bunun için şahide bazı sorular sorulup öğrenilmek istenen konular hakkında bilgi alınır. Boşanma davalarında özellikle bilgi alınmak istenen konular (bu durumu boşanmaya kadar getirenin kim olduğu, evlilikleri süresince şiddet gören taraf olup olmadığı, hakaret etme gibi durumlar olup olmadığı, Anne babanın çocuklara karşı sergilediği davranışlar gibi) doğrultusunda mahkemenin ilerlemesi sağlanır.
Mahkemeye şahit belirten kişi şahitlerinin kimlik bilgileri ile ikamet adreslerini de belirttiği dilekçesini mahkemeye bildirir. Bu dilekçe de şahitlerin hangi olaylarda bilgi verecekleri hakkında da bilgi bulunmaktadır. Kişinin sunacağı şahitler için sayı sınırlaması yoktur sadece hakim gereğinden fazla şahit olduğunu düşündüğünde şahitlerin hepsini dinlemek istemeyebilir. Hakim bu durumu görülen davanın biraz daha uzatılması için şahit sayısının fazla olduğunu düşünmesi ile beraber boşanma davasında tanıkların dinlenme usul ve esasları gerekçesi ile gerçekleştirmektedir.
Hakim tarafından mahkeme de dinlenilen şahitlerin yeterli görülmesi durumunda boşanma davasında tanıkların dinlenme usul ve esasları açısından diğer şahitler için dinlenmeme kararı alınabilmektedir.