Anne ve Babanın Ortak Velayet Hakkı
Boşanma davalarında Anne ve Babanın Ortak Velayet Hakkı hukuk sistemimize girmiştir.
Son yıllarda artan boşanma davaları nedeniyle kişilerin çocuklarının hangi taraflarda kalması gerektiği gündeme geliyor ve bu çocukların anne de ya da baba da kalması durumuna velayet hakkı deniyor.
Mesela mahkeme kararı çocuğun velayetini anneye verirse bu çocuk annede kalacak anlamı taşıyor.
Boşanma sürecinde eşler avukatlara sık sık bu velayet haklarının nasıl olacağı ve nasıl genişleyeceği konusunda sorular soruyor ve bu işin ehli insanlardan yardım almaya çalışıyor.
Anlaşmalı boşanma davası ise her adliyede açılabilir ve yani ikametgah yeri dikkate alınmaz.
Bu boşanma davasında taraflar bir anlaşma protokolü hazırlar ve mahkemeye sunarlar ve böylelikle anlaşmalı boşanma protokolü ile birlikte boşanma gerçekleşmiş olur.
Boşanma davasında bir gerekçe gösterilmelidir ve bunlar şiddetli geçimsizlik, uzun süre aynı evde yaşamama gibi nedenler olabilir bunlar boşanmada belirlenir.
Anne ve Babanın Ortak Velayet Hakkı Nedir?
Boşanma davalarında ki temel sorun eğer arada bir çocuk varsa velayetinin kime verileceği ile ilgilidir.
Ergin olmayan çocuklar üzerinden yapılan bu uygulama da genellikle velayet anneye veriliyor ve bazı istisnai durumlar dışında annede kalıyor.
Velayetin kapsamı çocuğun yaşamsal haklarını içinde barındırır ve Anne ve Babanın Ortak Velayet Hakkı anne ve baba evliyse çocuğun üzerindedir.
Boşanma davası sonucunda ilk olarak velayet hakkı annenin olur, istisnai durum olarak eğer ki anne annelik görevlerine yerine getiremez ve çocuğuna bakacak maddi durumu yoksa velayet babaya verilir.
Tabi ki de velayeti almayan karşı taraf eğer ki çok ağır kusurları olmadığı sürece ayın ve yılın mahkemece karar verile günlerinde çocuğunu görebilir.
Eğer ki anne baba çocuğa bakacak sorumluluklarını yerine getirmez ise mahkeme çocuğun velayetini her ikisinden de alıp devletin bakımına sunabilir.
Velayeti alan kişi eğer ki tekrar evlenecek durumda olursa velayet ortadan kalkmaz, kalkması için sorumlulukların yerine getirilmemesi esas alınmıştır.
Müşterek Olarak Velayet
Müşterek velayet diğer anlamıyla ortak velayet haklarıdır. Mahkeme anne ve babanın çocuğun üzerindeki velayet haklarını ve sorumluluklarını eşit olarak dağıtır.
Mahkemede iki tarafında çocuğun güvenliğine, üstün yararına aykırı bir durum tespit etmezse ortak yani müşterek velayet hakkı verir.
Yani ortak velayette bir taraf çocuğa karşı sorumluluklarının bilincinde olmayacaksa ve bu ispat edilirse müşterek ortak velayet ortadan kalkar veya hiç verilmez.
Velayet konusunda mahkemede kesinlikle çocuğun istek ve arzularına yönelik hangi tarafta kalmak isteniyorsa o tarafta kalmasına özen gösterilir.
Ortak velayette bir eşin yapacağı katkı yani nafakası mahkemece belirlenir ve buna iştirak nafakası da denir. Bunun yanında ortak velayet daimi bir unsur oluşturmaz sonradan mahkemeye dava açılıp değiştirilebilir.
Diğer Makaleler
https://www.cerensumer.av.tr/adana-bosanma-avukati
https://www.cerensumer.av.tr/bosanma-davasinda-maddi-ve-manevi-tazminat
https://www.cerensumer.av.tr/zina-aldatilma-sebebiyle-bosanma