2023 Yılı Nafaka Artış Oranı Nedir?
2023 yılı nafaka artışı konusunda yaşanan artışlar doğrultusunda, alınacak olan nafaka bedeli doğru şekilde hesaplanabilir. Nafaka artış oranları belirlenirken Yargıtay kararı sonucunda Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan Üretici Fiyat Endeksi doğrultusunda hesaplamalar yapılır. Nafaka artırımı yıllık olarak yapılırken, ekonomik verilere göre değişkenlikler söz konusu olabilir. Ekonomik verilere dayanılarak hesaplamaların yapılması, nafaka konusunda mağduriyetlerin önüne geçilmesini sağlar.
Tüketici Fiyat Endeksi 2023
Yapılan açıklamalar doğrultusunda 2023 yılında Türkiye fiyat endeksi yıllık %57,68, aylık %6,65 olmuştur. Tüketici fiyat endeksinde görülen değişim 2023 yılı Ocak ayında bir önceki aya göre %6,65, 2022 yılının Ocak ayına göre %57,68 ve on iki ayın ortalamasına göre %72,45 olarak gerçekleştiği görülür. 2023 yılı nafaka artış oranları belirlenirken, Türkiye İstatistik Kurumu tarafından belirtilen ÜFE artış miktarı dikkate alınır.
Nafaka Artış Oranı
Mahkeme tarafından verilen karar ile nafaka bağlanması durumunda yapılan artışlara göre oranların nasıl hesaplamalara dahil olduğu her sene değişiklik gösterir. Boşanma davasında ya da nafaka davalarında verilen karar sayesinde; nafakanın ilerleyen yıllarda tekrar yeni bir hükme gerek kalmadan Türkiye İstatistik Kurumu tarafından belirtilen ÜFE artış oranlarında yapılan değişiklik ile nafakanın başlatıldığı tarih dikkate alınarak, her yıl aynı ayda TÜİK tarafından belirtilen ÜFE artış oranı doğrultusunda nafaka artışı gerekir.
Nafaka Artışını Hesaplama
Boşanma davalarında ya da boşanmanın kesinleşmesinin ardından mahkeme boşanma kararı ile eşe ve çocuklara nafaka bağlanabilir. Nafaka miktarı belirlenirken zamanın ekonomik ve sosyal koşulları, tarafların maddi durumları ve çocukların giderleri dikkate alınır. Zaman içinde değişen koşullar nedeniyle nafaka miktarında yetersizlikler görülebilir. Yaşanılan bu tarz durumlarda nafaka alan taraf nafaka yükümlüsü olan tarafa nafaka artırım davası açabilir. Dava açılabilmesi için haklı sayılan durumlar;•Paranın değer kaybetmesi.•Ülke ekonomisinde kriz yaşanması.•Nafaka yükümlüsü olan kişinin ekonomik olarak zenginleşmesi•Nafaka alan kişinin yeni giderlerinin ortaya çıkması.Nafakayı arttıran haller arasında temel olarak bu maddeler görülür. Türk Medeni Kanunu kapsamında, nafaka bu hallerde arttırılabilir. Nafaka alan taraf nafaka artırımı için dava açabilir. Nafaka artış miktarı, Yargıtay kararı doğrultusunda Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan ÜFE oranı ile belirlenir. Belirtilen oranlar değişmez ve kesin değerler değildir. Ekonomik şartların oluşturduğu değişimler üzerinden de nafaka artışına karar verilebilir.
Boşanma Davasında Nafaka Nasıl Hesaplanır?
Boşanma davalarında nafaka hesaplaması yapılırken birçok farklı etken söz konusu olur. Kişinin geliri, üzerine kayıtlı olan mal varlıkları, gayrimenkul varlıkları, alınan maaş ve ek gelir gibi tespitler ve analizler yapılır. Elde edilen sonuca göre nafaka belirlenir. Nafaka ödeyecek olan tarafın maaşının %25’i olacak şekilde hesaplanması yapılır. Nafaka yükümlüsü olan tarafın asgari ücret alması durumunda kişiyi zorlamayacak oranlarda nafaka ödemesi yapmasına karar verilir. Sosyal ve ekonomik durumlar, nafaka hesaplamalarında önemli konulardır. Hem nafaka yükümlüsünün hem de nafaka alacak tarafların ekonomik ve sosyal durumları değerlendirme altına alınır. Boşanma mahkemesinde verilen karara göre her yıl yapılacak olan artış için güncel verilerin değerlendirilmesi gerekir. Nafaka artış oranı 2023 yılı için belirlenen oranlar doğrultusunda alınacak olan nafaka bedeli hesaplanabilir.
Diğer Makaleler
https://www.cerensumer.av.tr/bosanmada-mal-paylasimi-avukat-ceren-sumer-cilli
https://www.cerensumer.av.tr/adana-bosanma-avukati
https://www.cerensumer.av.tr/bosanma-davasi-avukati-ucretleri
https://www.cerensumer.av.tr/vasiyetnamenin-iptali-dava-dilekcesi-ornegi