İnternetten Haber Ve İçerik Kaldırma Davası

İnternetten Haber Ve İçerik Kaldırma Davası

İnternette ilgili web sayfalarında yer alan haberler; kişilik haklarına saldırı, özel hayatın gizliliği, yalan ve yanlış bilgiler içerme gibi konuları ihlal ediyorsa Sulh Ceza Hakimliği'ne başvurulabilir.

Bu konuda doğru tespit yapıldığı kanıtlanırsa içeriğe erişim mahkeme tarafından engellenme kararı verilir.

Kanun kapsamında bu karar, ilgili sitelere ulaştırılır ve ilgili şikayetten sonra, suç teşkil eden durumun bulunması halinde internetten haber ve içerik kaldırma davası ve süreci başlar.

Dava Süreci Nasıl İşler

İnternetten Haber Ve İçerik Kaldırma Davası ile ilgili dava süreci başlatmak için Sulh Ceza Hakimliği'ne başvuruda bulunabilirsiniz ve bundan önce sitenin yer ve içerik sağlayıcısıyla irtibata geçip ilgili görüntü, video, ses gibi kayıtları kaldırmasını isteyebilirsiniz.

Direkt olarak sunucuya yapılan bu başvurular 24 saat içinde cevaplanır ve bununla uğraşmak istemeyen kişiler hiçbir işlem yapmadan mahkemeye de başvurabilirler.

İnternet kanunlarının 5651 sayılı yasa gereğince mahkeme kararıyla haber kaldırma işlemine tüzel kişiler ve gerçek kişiler başvurabilirler.

Sulh Ceza Hakimliği bu bağlamda yapılan şikayetleri 24 saat içinde değerlendirip karara bağlar.

Erişim yasağı, Bilgi Teknolojileri ve iletişim Kurumu tarafından başta 4 saatlik tedbir talebi olarak gerçekleşir. Hakim tedbir talebi kararı onayını 48 saatlik araştırma sonucunda verecektir ve e rişim engelleme kararı çıkmazsa, tedbir kararı da ortadan kalkacaktır. Karar çıkması halinde haber veya yayın kaldırılacaktır.

Hakim hakları ihlal edici unsurları onayladığı halde erişim engeli kararı da verebilir ve erişim engeli haber sitesine verilmeyecek olup, sadece hakları zedeleyici içeriğe verilmektedir.

Tüm bu hukuki sürecin takip edilmesi için bir bilişim avukatı ile mutlaka görüşülmesi gerekir.

İnternetten haber ve içerik kaldırma süreci için ihlal edilen ve dava açılabilecek konular; kişilik haklarına saldırı, özel hayatın gizliliği, unutulma hakkı kapsamında yayın, kişilik hakkı ve masumiyet karinesi ihlali gibi durumlardır.

Kişilik Haklarına Saldırı Halinde İnternetten Haber Kaldırma

Kişilik hakları kanun ile güvence altına alınmıştır. Bu sebeple, internette video,fotoğraf veya haber paylaşımından doğan kişilik değerleri ihlali gerçekleşirse hukuki süreç başlatılabilir.

Süreç olumlu sonuçlanırsa, maddi ve manevi tazminat davası istenebilir ayrıca, taraflar arasında cevap ve düzeltme yoluna da gidilebilir.

Kişi bu haberi manevi varlığına zarar verdiği için internetten kaldırmak istiyorsa hukuki süreci tamamlamalıdır.

5651 sayılı internet kanunu kapsamında uzman bir avukattan yardım alarak hukuki süreci yürütebilir.

Kişilik hakları ihlali; hakaret, şahsa sözle saldırı, aşağılama gibi olaylar ile kendini gösterir, örneğin yanlış bir haber yapılarak kişi şahsına tecavüzcü,dolandırıcı, sahtekar, hırsız, hain gibi masumiyet karinesini ihlal eden ithamlar da bulunmak kanunlar gereği suç sayılır.

Kişi yargılanmadan hüküm giyemez ve suçlu bulunmadığı ana kadar masumdur. (masumiyet karinesi)

Özel Hayatın Gizliliği Halinde İçerik Kaldırma Süreci

Özel hayatın gizliliği hakkı da kanunlar çerçevesinde düzenlenmiş olup ihlali suçtur. 5651 sayılı internet kanununa göre internet ortamında özel hayatın gizliliğini ihlal etmek suçtur.

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu bu konu ile bizzat ilgilenmektedir ve hakkın hangi açıdan ihlal edildiğine dair açıklamalar yapılarak kimlik bilgileri doğrulanır.

 

Bilgilerde eksik olması halinde herhangi bir işlem yürütülemez ve olayın doğruluğu tespit edildiğinde işlem yapılır ve tedbir ilgili erişim sağlayıcılarına iletilir.

Erişim sağlayıcıları en geç dört saat içinde bu talebi yerine getirmekle yükümlüdür ve erişim engelinden sonra özel hayatın gizliliğini ihlal eden resim,video bölümü, yayın, kısım gibi içeriğe erişim engellenir.

Sulh ceza hakimi onayına sunulan engelleme kararını 48 saat içinde açıklar.

Sosyal Medya Sitelerinden Haber Kaldırma

Youtube, facebook, twitter, instagram gibi sosyal medya sitelerinde özel hayatın ihlal edilmesi, kamu yararının gözetilmesi, internet ortamında unutulma hakkı, sosyal medya üzerinden suç işlenmesi, kişilik haklarının ihlali gibi durumlarda sulh ceza hakimliğine başvurularak hukuki işlem başlatılabilir.

İnternetten Haber Ve İçerik Kaldırma Davası böylece içeriğin kaldırılması talep edilebilir ya da erişim engeli yasağı konulabilir ve bunun yanı sıra, sosyal medya sitelerinin kendi iç mekanizmaları sayesinde de bu işlem rahatlıkla gerçekleştirilebilir.

Kullanıcılar olumsuz içerik kaldırma için siteye şikayetlerini bildirebilir ve kötüye kullanım ve hak ihlali söz konusu olduğunda ilgili sitedeki şikayet ve ihlal butonunu kullanabilirsiniz.


İletişim Bilgileri

  +90 (533) 634 24 25

  info@cerensumer.av.tr

  Gazipaşa Mh. Ordu Cad. No:7 Dinçkan Apt. A Blok Daire:3, 01010 Seyhan/Adana

Faaliyet Alanları