Boşanma da mal tasfiyesi evlilik bitiminden sonra yapılmaktadır. Bu şekilde evlilik içerisinde ve bu zaman diliminde alınmış tüm mallar ortak bir paydada toplanarak paylaşımı yapılmaktadır. Boşanma davası ile birlikte açılmamaktadır. Bahsedilen boşanmada mal rejiminin tasfiyesi davası boşanma davası ile aynı zamanda açılıp aynı dava üzerinden hareket edilmemektedir. Kişilerin muhakkak davasının sonuçlandırdıktan sonra mal paylaşımına geçmesi gerekmektedir. Bunun sebebi bazı çekişmeli boşanma davalarının çok uzun süre sürmesidir. Boşanma Davalarında Mal Rejiminin Tasfiyesi önemli bir dava türüdür.
Boşanmada Mal Rejimi Tasfiyesi Nasıl Yapılmaktadır?
Açılan davaların sonucunda boşanma kararı kesinleştikten sonra kişiler üç şekilde mal paylaşım için başvurabilmektedir. Katılma alacağı değer artış payı alacağı katkı payı alacağı gibi ayrılmaktadır. Bu davalar evliyken elde edilen tüm malların paylaşılması esasına dayanmaktadır. Böylece boşanmada mal rejiminin tasfiyesi gerçekleşmiş olmaktadır.
Boşanma Davalarında Mal Rejiminin TasfiyesiHer davada kişilerin istekleri doğrultusunda mal paylaşımları değişebilmektedir. Bu mal paylaşımı sırasında ilk olarak her eş adayı kendi şahsına ait malı geri almaktadır. Bu şekilde kendi malları asla paylaşıma dahil edilmemektedir. Eşler çalışma sırasında evli oldukları zaman diliminde edinildiği ve ortak olarak kullanıldığı bütün mallar aynı doğrultuda bölünerek iki taraf için de eşit haklar tabi tutulmaktadır.
Boşanmada Mal Rejimi Tasfiyesi İçin Dava Açma Süresi Ne Kadardır?
Havalar kesinlikle zamanında açılması gerekilen olaylardır. Mal paylaşım davası muhakkak boşanma gerçekleştirildiği zaman 10 yıl içerisinde açılması gereken davalar arasında bulunmaktadır. Aksi takdirde dava 10 yılı geçtiyse zaman aşımına uğrayacağı için artık açılması mümkün değildir.
Boşanma davası sonuçlanmaz ise tekrar ayrı bir dava açılarak boşanma davasından önce mal paylaşımı talep edilebilmektedir. Belki de zaman aşımı sorunu ortadan kalkmış olmaktadır. Eğer kişi bu dava yurt dışından açıyorsa her ülkenin süresine göre hareket edilmektedir. Doğrultuda boşanma kararı ne zaman kesinleştiyse süre o saatten itibaren başlamaktadır.
Bu davalarda herhangi bir ikiye bölme gibi ya da eşit paylaşım olmamaktadır. Bu tamamen tarafların arzuları ve istekleri doğrultusunda yapılan bir dava bütünüdür. İstekleri doğrultusunda ister yarı yarıya isterlerse başka bir oran belirleyerek paylaşımlar yapabilmektedir.
Eğer eş istersen tüm haklarından feragat de edebilmektedir. Feragat edecekse muhakkak bunu beyan edip protokole yazmalıdır. Bu şekilde maddi manevi tüm tazminatlardan talim yoktur diye belirttiği takdirde mal paylaşımından feragat etmiş olacaktır.