Adana İş Kazası ve İş Kazası Sonucu Oluşan Tazminat Avukatı

Adana İş Kazası ve İş Kazası Sonucu Oluşan Tazminat Avukatı

Adana İş Kazası ve İş Kazası Sonucu Oluşan Tazminat Avukatı

Adana İş Kazası ve İş Kazası Sonucu Oluşan Tazminat Avukatı gittikçe önemli olmaktadır. 

Ülkemizin en üzücü gerçeklerinden biri de işçilerimizin can kaybına veya yaralanmalarına sebep olan iş kazalarıdır ve gerek yasaların yetersizliği gerekse aynı yasaların uygulanmasında ki ve denetlenmesinde ki problemlerin varlığı bu durumları birer hayatın gerçeği haline getiriyor. 

Herkesin başına gelme ihtimali yüksel olan bu dava çeşitleri için hepimizin önceden hazırlıklı olması, tazminat davalarını anlaması ve haklarını bilmesi kendinizi güvence altına almanız için elinizde olan sayılı imkanınızdadır ve oldukça önemlidir.

İş kazası için dava nasıl açılır veya tazminat ne şartlar altında alınır soruları hepimizin kafasını kurcalayan sorulardandır ve bu sorulara cevap vermek için yazdığımız yazımızda her şeyin daha kolay anlaşılması için ilk olarak iş kazasının tanımını yapmamız gerekmektedir. 

5510 sayılı Sosyal Sigortalar Kanununun 13. Maddesinde ki tanıma göre iş kazası şöyle tanımlanabilir ve işçinin işverene ait iş yerinde bulunduğu sırada uğradığı her türlü bedensel veya ruhsal zararlar iş kazası tanımına girer. 

İş kazası davası nasıl açılır? Tazminat nasıl alınır?

Adana İş Kazası ve İş Kazası Sonucu Oluşan Tazminat Avukatı iş kazası davası açmak için ilk bilmeniz gereken bilgi, durumunuzun iş kazası ve tazminat davası açmak için uygun bir durum olup olmadığıdır.

Öncelikle davayı kime açıp açamayacağınız bilmelisiniz ve bu davalar direk işverene açılabildiği gibi iş yerinin kullandığı taşeron firmaya da açılabilir.  

Aşağıdaki durumlardan herhangi biri size uyuyorsa, iş kazası açmak için hukuki zeminini var demektir: İş yerinde olan herhangi bir ölümlü veya yaralanmalı kazalardır. 

Olay iş yerinde gerçekleştiyse iş kazası sayılıp, tazminat davasına konu olabilir ve iş yerin de kalp krizi geçirmek gibi alakasız görünen durumlar bile iş kazası durumunda olup Türk hukuk sistemi tarafından yargıya taşınabilir ve bu konularda dava açılabilir. 

Bu sebeple iş kazası ve iş kazasında doğan tazminatlar için en iyi avukatlarla çalışmak sizin için her zaman iyi olacaktır ve işverenin komutu üstüne işçinin görevli olarak iş yeri dışına gönderilmesi halinde olan kazalar iş kazası tanımına girmektedir. 

Asıl işinizi yapmadığınız halde bile başınıza gelen kaza, sizin o anda orada bulunmanızdan işvereniniz sorumlu olduğu için tazminat almak için yeterli olabilir. 

İşverenin, iş alanına gidip gelmek için işverene sağladığı taşıtlarda herhangi bir kaza olması iş kazası tanımına girmektedir ve her sene bir çok can kaybına sebep olan servis kazaları trafik iş kazası tanımına girmekte olup, ne kadar işverenden çok servis şirketi veya kazaya karışan diğer partiyi ilgilendiriyormuş gibi dursa da büyük bir tazminat davası açmak için yeterli sebeptir.

İşveren tarafından, bebek sahibi işçilere yasalarca sağlamak zorunda olduğu emzirme, süt verme saatlerinde kadın işçinin maruz kaldığı kazalar iş kazası tanımına girebilir. 

Kaza mağdurunun yüksek miktarlarda tazminat hakkı  olabilir.Zaman aşımının on yıl olduğu bu tür davalar, büyük şirketlere karşı açıldığından uzun ve zorlu geçebilmektedir. 

Bu sebeple iş kazası davaları için veya iş kazası tazminatları için her zaman işini bilen avukatlar ile çalışmanız gerekmektedir.


İletişim Bilgileri

  +90 (533) 634 24 25

  info@cerensumer.av.tr

  Gazipaşa Mh. Ordu Cad. No:7 Dinçkan Apt. A Blok Daire:3, 01010 Seyhan/Adana

Faaliyet Alanları