Çin’in wuhan kentinde meydana gelen ve bütün dünyada insanların hastalanmasına ve ölmesine yol açan corona virüs,adeta bütün hayatı durdurdu
Corona virüs sebebiyle okulların tatile girmesiyle beraber özel okul ve kreşlerde kayıtlı çocuğu bulunan bazı veliler, Salgın Hastalık Döneminde Özel Okul Ücretleri Ödenir Mi gibi çeşitli sorular sormaktadır.
Corona virüs etkisi ile devlet tarafından alınan bazı tedbirler eğitim alanında gerçekleştirildi ve bu tedbirlere göre ilk, orta ve lise düzeyindeki eğitim veren kurumlar, 16 Mart tarihinden itibaren bir hafta boyunca tatil edildi.
Eğitim-öğretimin 23 Mart tarihinden itibaren mobil cihazlar aracılığı ile ya da televizyon ekranlarından, uzaktan eğitim sistemi şeklinde devam edeceği kaydedildi.
Yine bu dönem içerisinde üniversitelerde 16 Mart tarihinden itibaren 3 hafta boyunca eğitime ara verildi.
Eğitimde alınmış olan bu karar,genel itibariyle ara tatile girmiş yani kapalı olan bir özel okul veya kreşe aylık olarak verilen ücretleri ödenmeye devam edilmeli mi problemini de beraberinde getirdi.
Türkiye’de corona virüs vakasının oluşturmuş olduğu tahribatların etkisinden kurtulmaya çalışan insanların sayısı milyonları bulmaktadır.
Tam da böyle bir atmosferde özel okul ya da kreş yöneticilerinin velilerden okul taksitini istememelerinin daha insancıl olacağını belirtmektedirler.
Özel okul ücreti kapalı dönemde ödenir mi? Eğitim kurumları yöneticileri, bu masrafları yaptıklarını söylemekte haklı olacaklardır.
Fakat bunun haricinde yemek ya da servis gibi veya temizlik gibi masrafları yapmayacaklardır, çünkü Öğrenciler,bu dönemde okulda değil, evlerinde olacaklardır.
Yukarıda anlatılan bütün paragraflar dikkate alınacaksa, böyle bir atmosferde okul yöneticilerinin okulların kapalı olduğu dönemlerde velilerden okul taksitlerini ya da herhangi bir ücreti talep etmeleri durumunda velinin bu durumu hukuki sürece taşıyabilme hakkı mevcuttur.
Borca Aykırılık Durumunda Hukuki Durum
Bir borç ilişkisinde bulaşıcı hastalığın hukuksal bakımdan önemi, borçlunun bu durumda borca aykırılıktan sorumlu tutulmamasıdır.
Borçlunun borca aykırı davranışı kendisinin veya işletmesinin davranışı dışında öngörülmesi veya beklenilmesi mümkün olmayan bir olaya dayanırsa borçlunun bu durumda sorumlu tutulması mümkün değildir.
Bu durumda taraflar arasındaki borç ilişkisinin türüne göre taraflar sözleşmenin feshi, sözleşmenin değişen koşullara uyarlanması veya sözleşmeden dönme gibi hukuksal yollara başvurabilecektir.
Bulaşıcı hastalığın mücbir sebep sayılabilmesi ve borç ve sorumluluğu ortadan kaldırabilmesi için belirli şartların gerçekleşmesi gerekmektedir.
Buna göre bulaşıcı hastalık olan corona virüs salgını nedeniyle tarafların borç ve sorumluluklarını yerine getirmesi imkânsız hale gelmiş olmalıdır.
Şayet ileri ki virüs salgını sona erdiği yani mücbir sebep ortadan kalktığı zaman taraflar edimlerini eksiksiz şekilde telafi edebilme imkanına sahip olacaklar ise sözleşme ilişkisi aynen devam edebilecektir.
Ancak bunun tam tersine salgın hastalık son bulup mücbir sebep ortadan kalktığında tarafların edimleri eksiksiz şekilde yerine getirilmesi mümkün olmayacak veya olsa bile eksik veya faydasız olacağı anlaşılırsa bu durumda taraflar sözleşmeden dönme hakkını kullanabilecektir.
Özel Okul Ücretlerinin Ödenip Ödenmeyeceği Sorunu
Özel okullarda, kreşlerde çocuğu okuyan velilerin bu konu ile ilgili dikkat etmeleri gereken hususların başında ilgili eğitim öğretim kurumu ile karşılıklı bir şekilde imzalamış oldukları sözleşme metnidir.
Ayrıca bu sözleşmenin içerisinde mücbir sebep, zorunlu ya da istenmeyen bir durum gibi herhangi bir düzenleme mevcut ise öncelikle bu hükümlerin uygulanması gerekecektir.
Salgın Hastalık Döneminde Özel Okul Ücretleri Ödenir Mi sorusuna özetle, özel okullar mücbir sebep(salgın hastalık) durumu ortadan kalktığı zaman eğitim ve öğretimlerini hiçbir eksik olmaksızın aynen telafi etme taahhüdü veriyor ise bu durumda velilerin sözleşme gereği ödeme yapmaya devam etmeleri gerekmektedir.
Ancak duruma daha gerçekçi bir yaklaşım ile bakıldığında özel okulların eğitime kaldıkları yerden hiçbir aksaklık olmadan devam edebilmesi ve ara verilen dönemdeki eğitim ve öğretimi tümden telafi edebilmesi pek mümkün görünmemektedir.
Bu durumda veliler; sözleşmenin feshi,sözleşmeden dönme veya sözleşmenin değişen koşullara uyarlanması şeklinde, özel okul yönetimleri ile aralarındaki hukuki durumlarını revize etmeleri gerekmektedir.
Sümer Hukuk Bürosu olarak, Adana merkezi konumunda bulunan ofisimizde müvekkillerimize geniş yelpazede hukuki hizmetler sunmaktan gurur duyuyoruz. Adana avukat kadromuz, her biri kendi alanında uzmanlaşmış deneyimli hukukçulardan oluşmaktadır.