Miras Hukuku

Miras hukuku hukukun birçok alanı gibi çok geniş bir alan olup uygulamada sıklıkla vasiyetname düzenlenmesi, mirasçıların ve hisselerinin belirlenmesine yönelik mirasçılık belgesi (veraset ilamı) alınması, mirasın paylaştırılması hukuksal yollar karşımıza çıkmaktadır.Ofisimiz başta bu alanlar olmak üzere miras hukuku alanındaki tüm ihtilaflara ilişkin danışmanlık ve dava avukatlığı hizmeti vermektedir.

Miras Hukuku Alanındaki Uyuşmazlıklara İlişkin Çözümler

Miras hukuku, Medeni Kanun‘da düzenlenmiş olup, kişilerin ölümleri veya haklarında gaiplik kararı çıkması halinde, mirasa konu malvarlığının gerek yasal mirasçılar gerekse diğer mirasçılar arasına ne şekilde paylaştırılacağını düzenleyen hukuk kuralları bütünüdür.

Miras hukukunda mirasçılar yasal ve atanmış mirasçılar olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Medeni Kanunun üçüncü kitabı, ( TMK m.495-628 maddeleri ) miras hukukuna ayrılmıştır. Birinci kısım ( TMK m.495-574 ) mirasçıları, birinci bölümü ise ( TMK m.495-501 ) yasal mirasçıları göstermektedir. Yasal mirasçılar miras bırakanın kan hısımlarıdır. ( TMK m.495-498 ) Bunlar miras bırakanın alt soyu ( TMK m.495 ), ana ve babası ( TMK m.496 ), büyük ana ve büyük babasıdır. ( TMK m.497 ) Sağ kalan eşte yasal mirasçılardandır.( TMK m.499 ) Yine miras bırakanın evlatlığı ( TMK m.500 ) ve devlette ( TMK m.501 ) yasal mirasçılardandır.

Atanmış mirasçı ise mirasbırakanın yasal mirasçısı olmayıp, mirasbırakanın kendi tasarrufu ile miras bıraktığı kişilerdir.

Miras bırakanın herhangi bir ölüme bağlı tasarruf yapmamış olması halinde Medeni Kanun’da düzenlendiği üzere yasal mirasçılar arasında miras paylaşımı yapılacaktır. Ancak mirasbırakanın ölümden önce vasiyetname veya miras sözleşmesi düzenlemesi halinde, ,yasal mirasçılarının saklı payları baki kalmak üzere, vasiyetnamede yazıldığı şekilde yapılacaktır.

Bu bağlamda ofisimiz öncelikle mirasbırakanın ölüme bağlı tasarruf işlemlerinin gerçekleştirilmesi, terekenin belirlenmesi ve mirasçılar arasındaki müşterek mülkiyete tabi malların ortaklığının giderilmesi (izale-i şüyu), reddi miras işlemleri ve mirasbırakanın saklı paylara zarar verecek şekilde yaptığı tasarruflar var ise bu tarasarrufların iptali de dahil olmak üzere miras hukuku alanında her türlü konuya ilişkin hukuki hizmet vermektedir.

Miras Hukuku Alanında Verdiğimiz Hukuksal Hizmetler

Ofisimiz yalnızca Adana sınırları içerisindeki miras konularına hukuki hizmet vermekte olup, ofisimizin verdiği hukuki hizmetler aşağıda özetlenmiştir:

  • Hukuki muamele ve Sözleşmelerden doğan borçlar
  • Sözleşmeler ve geçerlilik şartları
  • Haksız fiilden kaynaklanan davalar
  • Haksız iktisap
  • Borçların İfası
  • Borç ilişkisinden özel durumları
  • Tazminat Davaları