Hukuki Makaleler

Fiili Ayrılık Sebebiyle Boşanma Davası

Fiili Ayrılık Sebebiyle Boşanma Davası

Fiili Ayrılık Sebebiyle Boşanma Davası sebebi esas alınarak davanın reddedilmesi ve bu kararın açıklanması ile başlayan bir süreç vardır ve üç yıl olarak nitelenen bu süreç karar alımından itibaren başlar.

Bu zaman zarfında taraflar arasında herhangi bir şekilde tekrar birleşme olmadıysa tarafların biriyle açılacak olan dava ile boşanma işlemi gerçekleşir ve mahkeme boşanma işlemine karar verir.

Daha önceki açılan boşanma davası baz alınmayarak açılan dava sonrası verilen karar tarihi baz alınır ve bu karar sonrası ilgili kararın netlik kazanması ile süreç başlar ve mahkeme kararlarının bir diğer anlamı ise boşanma davası sürecinde eşlerin herhangi bir itiraza başvurmamaları ile kesinleşmesini sağlamaktır.

Bu mahkeme kararlarının kesinlik kazanması sadece karara olan itirazların olmaması anlamında değildir bu kararlara olan bütün itiraz yollarının tükenmesi ile alakalı bir durumdur, kesinleşmiş kararlar alınır.

Fiili Ayrılık Sebebi Ve Boşanma Davaları

Mahkemenin kesinleşmiş kararları halinde üç yıl içinde herhangi bir şekilde aile kavramının iteleyen kavramların oluşmaması sonucu boşanmaya karar verilir.

Evlilik ve aile hayatının temelinde oluşan bu zaafların boşanmayı tetiklemesi Fiili Ayrılık Sebebiyle Boşanma Davası açma şartlarını oluşmaktadır ve bu ayrılıkların boşanmada ki tesirleri ise şu şekilden itelenebilir.

Eşlerin birinin boşanma davası açması ile davanın reddedilmesi icap eder ve reddedilen bu davanın kesinleşmesi gerekir. Bunun için belirlenen süreç dahilinde olan kesinleşme kararı gerçekleşir.

Bu süreçte hakimin verdiği karara istinaden temyize başvurulmadan sürecin işlemesi beklenir ve itiraz edilse de temyizden sonra itiraz yollarının tüketilmesi ile ret kararında kesinlik arz etmiş olunması sağlanır.

Evli çiftlerin beraberlik döneminde birden fazla boşanma davası olabilir, son açılan davanın baz alınarak işlem yapılmaz, burada kesinleşmiş kararın hangisinde verildiği önemlidir.

Boşanma davalarında üç yıl sürecinin başlaması kararından sonra değil kesinleşmiş karardan sonra olan süreçtir ve bu konuda yanılmaların olabileceği unutulmamalıdır çünkü iki kararın tarihide farklıdır.

Açılan davaların Mahkemeleri Nerelerdir?

Evli olan çiftlerin fiili ayrılın sebebiyle boşanma davası açılacaksa gerekli neden ve şartlar oluştuğunda başvuracağı yerler şöyledir.

Aile mahkemelerinde ve Asliye hukuk mahkemesine başvurularak dava açılabilir ve davaların oluşumunda ve mahkemenin edindiği bilgi ve dosya talepleri davada etkili bir süreçtir.

Fiili Ayrılık Sebebiyle Boşanma Davası mahkemenin dava yoğunluğu ve iş yoğunluğu etkindir ve mahkemelerin adli tatil günleri olması bu sürecin uzamasını sağlayabilir.

Kesinleşmiş davaların olmaması sonucu herhangi bir şekilde fiili ayrılık sebebiyle boşanma davasına başvurulamaz, üç yılı geçmiş olan boşanma davası süreçlerinde fiili ayrılık davaları açılamaz ve bu sebeple çekişmeli boşanma olarak dava açılabilir.

Bu tür boşanma davalarında kusur aranmaz, ancak nafaka ve tazminat talebi üzerine kusur aranır, buda mahkemenin talebi doğrultusunda bu değerlendirmeyi yapabilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir