Hukuki Makaleler

Eşe Kötü Davranma Nedeniyle Boşanma Davası

Eşe Kötü Davranma Nedeniyle Boşanma Davası

  Son yıllarda aile içi anlaşmazlıklar ve kötü davranışlardan dolayı birçok dava gündeme gelmektedir. Hayata kast ve onur kırıcı davranışlar nedeniyle de boşanma davası açılabilir. Gerçekleştirilen fiilin niteliği davanın değişmesine neden olur. Örneğin hayata kast nedeniyle boşanmada eşlerden birinin bu fiili gerçekleştirmiş olması gerekir.

Onur kırıcı davranışlar nedeniyle boşanma eşlerden birinin diğerine hırsızlık, zina gibi suçlamalarda bulunmasıyla olur. Ayrıca iş ve sosyal hayatında hakaret etmesi ve evden kovması da bu davanın gerekçesi olabilir.

Eşe Kötü Davranma Nedeniyle Boşanma Davası Hayata kast olmadan eziyet, işkence ve fiziksel acı çektirme ise kötü davranışlardan dolayı boşanma nedenidir.

Kötü davranışlar boşanma için oldukça önemli bir gerekçe oluşturur.

Eşlerden birinin cinsel birlikteliğe zorlanması, dövülmesi, işkence görmesi gibi davranışlar bu kapsama girer. Ayrıca eşi aç bırakma, eşin bir yere kilitlenerek dışarı çıkmasının engellemesi de bunlara dahildir. Eşe kötü davranma nedeniyle boşanma ile ilgili düzenleme MK 162’deolarak yapılmıştır.

Hangi Durumlarda Dava Açılır?

Dikkatsizlik kaynaklı kazalar sonucu gerçekleşen eylemlerden dolayı dava açmak mümkün değildir. Ancak ani bir öfke ile yapılan davranışlar da planlı yapılan davranışlardan farksız olduğu için dava açılabileceği unutulmamalıdır.

Eşe Kötü Davranma Nedeniyle Boşanma Davası kötü davranışların eşe karşı yapılmış olması gerekir. Bu nedenle eşlerden birinin diğerinin ailesinden birine karşı yaptığı eylemlerden dolayı boşanma davası açılamaz.

Hangi Durumlarda Dava Düşer?

Dava açacak taraf fiil gerçekleştikten sonra 6 ay içinde boşanma başvurusu yapmalıdır. Ayrıca bu kötü davranışın meydana gelmesini sağlayan nedenin en fazla 5 yıl önceye dayanması gerekir. Bu süre zarfında eşe kötü davranma nedeniyle boşanma davası açılmamışsa dava düşer. Ancak bu davranışların evlilik birliğinin temelden sarsılmasına neden olmasından dolayı dava açılabilir.

Dava açan tarafın eşini affettiğini açıkça bildirmesi de davanın düşmesine neden olur. Korkutma ,şantaj, baskı, yanıltma gibi bir durum varsa bunlar davanın düşmesi için gerekçe oluşturmaz.

Kötü davranış nedeniyle açılan boşanma davasının mal paylaşımına etkisi bulunmaz. Davanın mal paylaşımına etkili olması için zina veya hayata kast nedeniyle boşanma gerçekleşmelidir. Bununla ilgili düzenleme MK 236/2 de yapılmıştır.

Kötü davranış nedeniyle dava açmak istiyorsanız Adana Boşan Avukatı Ceren Sümer Cilli ile iletişime geçerek ihtiyacınız olan desteği alabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir