Hukuki Makaleler

Boşanma Hakkında En Çok Sorulan Sorular Ve Cevapları

Boşanma Hakkında En Çok Sorulan Sorular Ve Cevapları

Eşler, evlilik birliğinin devam etmesini istemediklerinde veya yürütememeleri sonucunda mahkemeye başvurarak, evliliklerinin son bulmasını isteyebilmektedir. Mahkemeye başvurarak maddi ve manevi tazminat, velayet, nafaka ve mal rejimine ilişkin konular hakkında karar verilmesini talep edebilirler.

Boşanma davası ya anlaşmalı ya da çekişmeli olarak açılabilir. Tarafların merak ettiği boşanma hakkında en çok sorulan sorular ve cevapları ise şu şekildedir:

Hangi Durumlarda Boşanma Davası Açılır?

  • Evlilik birliğinin temelden sarsılması,
  • Onur kırıcı davranış ve kötü muamele,
  • Zina,
  • Suç işleme,
  • Hayata kast,
  • Tarafların karşılık anlaşması sonucunda dava açılabilmektedir.

Boşanma Davası Süreci Nasıl Başlar?

İlk olarak boşanma için gerekli olan dava dilekçesi hazırlanarak gerekli harç ve masraflar yatırılır ve ardından başvuru yapılmaktadır. Dava dilekçesinin karşı tarafa tebliğe çıkartılmasının ardından dava süreci başlamaktadır.

Boşanma Sonucunda Hangi Mallar Paylaşılır?

Evlilik birliği boyunca edinilmiş tüm mallar, paylaşılacak mallar arasındadır. Bir başka deyişle; evliliğin başlamasından itibaren boşanma davasının açıldığı tarihe kadar edinilen tüm mallar, paylaşıma dâhil edilmektedir. Boşanma davasının açılış tarihinden sonra edinilmiş mallar ise mal paylaşımına dâhil edilmemektedir.

Tek Taraflı Boşanma Davası Nasıl Açılır?

Eşlerden biri tek taraflı olarak boşanma dilekçesi ile birlikte yetkili Aile Mahkemesi’ne başvurarak süreci başlatabilmektedir. Sunulan delillerin yeterli nitelikte olması, tek taraflı boşanma davası için gereklidir. Aksi bir durumda ise hâkim, sunulan delilleri yeterli görmeyip reddedebilmektedir. Sunulan delillerin gerçeği yansıtmadığını düşünen diğer eş de, karşı dava açabilir.

En hızlı Nasıl Boşanılır?

En hızlı boşanmanın tek koşulu, eşlerin tüm konularda mutabakata vardıktan sonra, anlaşmalı boşanma davası açmalarıdır. Bu gibi davalarda, tek duruşmada bile sonuçlanması mümkün olabilmektedir.

Boşanma Davasında Tarafların Duruşmada Olması Gerekli midir?

Anlaşmalı boşanma davalarında; boşanmanın en kısa sürede sonuçlanabilmesi için, tarafların her ikisinin de duruşma salonunda olmaları gerekmektedir. Çekişmeli boşanma davalarında ise; ideaların ispatlanması en önemli konudur ve bu da belgelerle olur. Bu sebeple taraflar avukatlarına vekâletname verdikleri için, duruşmaya gelmeyebilirler.

Çekişmeli Boşanma Davası Ne Kadar Sürer?

Çekişmeli boşanma davalarında taraflar, genellikle bir ya da birden daha çok konu üzerinde anlaşma sağlayamadıkları için, adı çekişmeli boşanma davasıdır. Boşanma davası, tarafların iddialarının delillerle ispatı, tanıkların dinlenmesi veya çekiştikleri konu hakkında sonradan anlaşma sağlamalarına göre değişmektedir. Ayrıca, Tüm bunlar göz önüne alındığında, bir çekişmeli boşanma davası en az 1 yıl sürmektedir.

Boşanma Davasında Ses Kayıtları, Videolar, Facebook Ve WhatsApp Kayıtları Delil Sayılır mı?

Tüm bunların hepsi delil olarak kabul edilebilmektedir. Özel hayatın gizliliğini ihlal edecek şekilde kişileri tuzağa düşürerek elde edilmiş ses kayıtları, boşanma davalarında delil olarak kullanılamamaktadır. Ancak aldatmanın ispatı için, eşin WhatsApp yazışmaları ve Facebook kayıtları delil olarak sunulabilmektedir.

Boşanma Davasını İlk Açan Mı Kazançlı Çıkar Yoksa Açmayan mı?

Boşanma davasında önemli olan, iddiaların ispatlanması ve sonucunda hakimin takdiridir. Özellikle çekişmeli boşanma davalarında iddiaların delillerle ispatlanması gerekir ki, bu durumda önce açanın hiçbir avantajı yoktur.

Boşanma Davasında Takılan Takılar Kadının Hakkı mıdır?

Düğünde takılan tüm takılar, yargıtayın yerleşmiş içtihatlarına göre kadınındır. Takılan altınlar, eşin veya ailesinin tarafından dahi takılsa, yine de kadının hakkı olarak kabul edilmektedir. Sadece erkeğe özgü olan ve bir tek erkeğin kullanabileceği takılar örnek vermek gerekirse erkek kol saati gibi, kadının hakkı olarak görülmemektedir.

Boşanma Sonrasında Soyadı Değişikliği Nasıl Olur?

Boşanan kadın, kızlık soyadına dönebildiği gibi, isterse eşinin soyadında da kalabilir. Ancak eşinin soyadını kullanmak istediği takdirde, eski eşine zarar vermeyeceğini ispatlaması gerekmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir