Günümüzde herkesin başına gelebilecek ve önlenmesi ya da öngörülmesi mümkün olmayan bir olay olan trafik kazası ile ilgili yaygın bir bilgi eksikliği olduğu anlaşılmaktadır ve çoğu kimse trafik kazası neticesinde Araç Değer Kaybı Davası ne gibi yasal haklar vardır, tüm bu ve benzeri konular hakkında bilgi sahibi değildir.
Trafik Kazası Nedir?
Trafik Kazası; bir kara yolu aracının diğer bir araca, yayaya, hayvana, ağaca veya herhangi başka bir nesneye çarpmasıdır, kısaca bu şekilde tarif edilebilecek trafik kazası yaralanma, maddi zarar ve ölüm meydana gelebilir ve Trafik kazaları genellikle yaralanma, ölüm ya da maddi hasarla sonuçlanmaktadır.
Görüldüğü üzere trafik kazası sadece araç sahiplerini ya da araç kullanan kişileri ya da işleteni ilgilendiren bir konu değildir.
Evinden işine giderken de bir yaya olarak pekala trafik kazasının tarafı ya da mağduru olabilirsiniz, bu nedenle trafik kazası durumunda haklarınızın neler olduğunu bilmeniz bir zorunluluktur.
Zorunlu Trafik Sigortası Nedir?
Araç Değer KaybıSigorta alanında bazı sigorta türlerini yaptırmak ihtiyari değildir ve devlet tarafından bu sigortaların yaptırılması zorunlu hale getirilmiştir.
Buna deprem sigortasını yani DASK’ ı örnek verebiliriz ve işte başka bir yasal zorunluluk gereği yaptırılması gereken sigorta çeşidi de ” Zorunlu Trafik sigortası ” dır.
Zorunlu Trafik Sigortası, araç sahipleri tarafından yaptırılması zorunlu olan bir sigorta türüdür ve bu sigorta ile karşı taraf verebileceğiniz maddi ve bedeni zararları güvence altına alabilmektesiniz ve bu sigortanın süresi 1 yıldır ve her yıl yenilenmesi zorunludur.
Araç Değer Kaybı Davası gerçekleşen bir trafik kazasının tarafı iseniz öncelikle soğukkanlı olmaya çalışın.
Hemen kaza sonrası gerekli emniyet tedbirlerini alın ve 112 ve polis gibi ilgilileri haberdar edin ve yaralıların en kısa sürede tıbbı ve acil yardıma erişmesini sağlayın.
Olay yerinin birçok farklı açıdan fotoğrafını çekin ve kaza tespit tutanağının düzgün bir şekilde doldurulmasını takip edin ve uyuşmazlık ve şikayetiniz varsa bunu çağırdığınız trafik polisine bildirip tutanağa da yazdırın.
Araç Değer Kaybı Nedir?
Trafik kazası sonucunda hasar gören araç her ne kadar eski halinden farksız olacak şekilde tamir edilse de TRAMER kayıtlarına ” hasar kayıtlı araç ” olarak yer alacaktır.
Bu nedenle de sizin aracınızda bir ” araç değer kaybı ” yaşanmış olacaktır ve hakikaten de ikinci el araç alış satışlarında TRAMER’ de kayıtlı hasarlar doğrudan aracın fiyatına etki eden unsurlardan birisidir. Aracın değerine doğrudan etki eden bu duruma denilmektedir.
Çünkü kazanın ardından tamir edilen aracın onarımı her ne kadar kusursuz olsa da, arabanın satış fiyatı kaza öncesi belirlenen satış fiyatından her halükarda daha düşük olacak ve kazanç kaybı oluşacaktır.
Şayet; kazada siz kusursuz taraf iseniz ya da karşı tarafa göre daha az kusurlu iseniz kazaya karışan diğer sürücü tarafından aracınızın değer kaybının giderilmesini talep hakkınızı kullanabilirsiniz.
Bu yasal hakkınızı mahkemeye müracaat ederek alabilirsiniz ve zaman aşımı engeli ile karşılaşmamak için kaza sonrası gecikmeksizin bir avukatlık bürosuna başvurmanızda yarar vardır.
Sümer Hukuk Bürosu olarak, Adana merkezi konumunda bulunan ofisimizde müvekkillerimize geniş yelpazede hukuki hizmetler sunmaktan gurur duyuyoruz. Adana avukat kadromuz, her biri kendi alanında uzmanlaşmış deneyimli hukukçulardan oluşmaktadır.