Hukuki Makaleler

Aile İçi Şiddet Nedeniyle Boşanma Davası

Aile İçi Şiddet Nedeniyle Boşanma Davası

Aile İçi Şiddet Nedeniyle Boşanma Davası ülkemizde oldukça karşılaşılan boşanma davalarından biridir ve evlilik sürecinde eşlerin birbirine olan tavırları ve davranışları son derece önemlidir.

Eşlerin birbirine karşı takındığı öfkeli veya aşağılayıcı tutumlar şiddetin birçok şeklini ortaya çıkarabilir. Bu davranışlar boşanmaya neden olabilecek düzeyde olabilir.

Eşler boşanmak istediği zaman boşanmayı destekleyecek bir takım sebepler olmalıdır ve hangi durumların boşanmaya sebebiyet verebileceği kanunlar çerçevesinde belirlenmiştir.

Bu sebeplerin içinde aile içi şiddet nedeniyle boşanma davaları da söz konusudur.

Aile için şiddet çok farklı durumlarda ortaya çıkabilmektedir ve aile içi şiddet genellikle kişide bulunan kontrol ve sinir kaybı, anti-sosyal olma veya narsist kişisel bozukluklar olabilir.

Bunun haricinde alkol veya madde kullanımı aile içi şiddete neden olan en büyük faktörler arasındadır ve bu şiddet türü eşlerden birinin diğerine fiziksel anlamda şiddet uygulaması olabileceği gibi, psikolojik anlamda şiddet uygulaması da olabilmektedir.

Fiziksel Şiddet Nedir?

Aile içi şiddet dediğimiz zaman bireylerin ilk aklına gelen şiddet türü genellikle fiziksel şiddettir.

Aile içi şiddet dediğimiz zaman bireylerin ilk aklına gelen şiddet türü genellikle fiziksel şiddettir.

Toplumumuzda da büyük bir sorun haline gelmiş olan fiziksel şiddet ne yazık ki evlilik müessesesine de büyük ölçüde zarar vermektedir.

Fiziksel şiddet kategorisine giren davranışlar ise genel olarak hırpalama, saçlarından çekmek, bir yerlere sürüklemek ve vurmak, tokat atmak, bireye bir şeyler fırlatmak ve kesici aletler ya da ateşli silahlarla kişiye zarar vermek olarak karşımıza çıkmaktadır.

Bunların haricinde kişinin ellerini, kollarını bağlamak ve kişinin rızası olmadan ilişkiye girmeye zorlamakta birer fiziksel şiddet unsurudur, evliliklerde bireyler genellikle zorla cinsel ilişkiye girmeyi tecavüz olarak görmese de evli olmak bu konuda hiçbir şeyi değiştirmemektedir.

Fiziksel şiddet gören birey bunu ispatlamak için darp raporu almalıdır ve şiddete maruz kalan bireyde çalışmasını engelleyecek fiziki bir hasar bulunuyor ise karşı tarafa tazminat davası açma hakkı bulunmaktadır.

Tazminat davası açabilmek için karşı tarafın kusurlu olduğunu ispatlamak, boşanmanın sonuçlanmış olması ve eterli delillerin bulunuyor olması gerekir.

Aynı zamanda fiziksel bir şiddete uğrayan birey uzaklaştırma kararı talebinde de bulunabilmektedir ve bu talep kişinin cinsiyet, yaş ve diğer unsurlar arasında ayrım olmadan istenebilir.

Psikolojik Şiddet Nedir?

Psikolojik şiddette çok güçlü ve geçerli bir şiddet unsurudur ve genel olarak karşımıza eşlerden birinin diğerinin karakterini kabullenmemesi ya da aşağı görmesi şeklindedir.

Kişinin eşini kendi himayesi, egemenliği altında görmesi nedeniyle ona istediğini yaptırabileceğini düşünmesi, hal ve davranışlarını kontrol etmeye çalışmasıdır.

Eşlerin birbirine uyguladığı psikolojik şiddet evlilikleri dayanılmaz bir yöne doğru götürebilmektedir.

Bu da evlilikte artık çözülmesi imkansız hale gelen sorunlar oluşturabilir ve psikolojik şiddet çoğu kimse tarafından bir boşanma sebebi olarak algılanmasa da çok yeterli bir sebeptir.

Aile İçi Şiddeti İspatlamak

Eşlerden birisi Aile İçi Şiddet Nedeniyle Boşanma Davası sebebiyle gelirse bunu ispatlaması gerekmektedir ve ne tür bir aile içi şiddet gördüğünü iddia ediyor ise bunu ispatlamalıdır.

İspat etmek için ise varsa olayın tanıklarının beyanları alınabilir ve görülen fiziksel bir şiddet ise hastane raporları kullanılabilir ve kişi eğer daha öncesinden bir suç duyurusunda bulunduysa bu göz önüne alınabilir.

Sonuç olarak kişi öne sürdüğü boşanma beyanını bu ve bu gibi diğer argümanlarla ispatlamak yükümlülüğündedir. En iyi boşanma avukatını bulmak önemlidir.

Eşinden şiddet gören birey boşanma davası süresince bu aile içi şiddetin önüne geçilebilmesi için önlemler aldırma taleplerinde bulunabilmektedir.

Birey boşanma davası açmaya karar verdiği zaman belirlediği boşanma sebeplerini ve bu sebep doğrultusunda varsa ispatlarını bir dilekçe suretiyle Aile Mahkemesine sunmalı ve başvuruda bulunmalıdır.

Bu tip davalarda yetkili olarak görülen mahkeme Aile Mahkemeleridir ve eğer ikamet edilen yerde Aile Mahkemesi bulunmuyor ise Asliye Hukuk Mahkemelerine başvurulabilir.

Aile İçi Şiddette Önleyici Tedbirler

  • Şiddete maruz kalan eşin talebi doğrultusunda bahsi geçen tehdit, küçük görme ve diğer aşağılayıcı tutumların engellenmesi,
  • Eşine şiddet gösteren bireyin, eşiyle birlikte ikamet ettikleri evden uzaklaştırılması,
  • Eşine şiddet gösteren bireyin, eşinin bulunduğu iş yeri, okul ve diğer mekanlara yaklaşmaması adına karar çıkartılması,
  • Eşine şiddet gösteren bireyin, eşinin yakın akrabalarına, arkadaşlarına ve hatta çocuğuna dahi yakınlaşmaması,
  • Şiddet gören kişiye birtakım araçlar yoluyla ulaşmasının engellenmesi,
  • Birey eğer silah taşıması gereken bir meslek görevinde ise silahına el koyulması,
  • Şiddet mağduru bireye tedbir nafakası vermesi alınabilecek önleyici tedbirler arasında yer almaktadır.

Aile içi şiddet sebebiyle açılan boşanma davalarının gidişatını kontrol edebilmek çocuğun velayeti de içinde olmak üzere nafaka ve tazminat gibi birçok önemli hususta kayba uğramamak adına önemlidir.

Medeni kanun çerçevesinde prosedürlerin iyi bir şekilde takip edilmesi gerekmektedir ve geçerli ispatların yapılması ve hiçbir konuda açığa yer verilmemesi gerekir.

Bunun içinde bir destek almak birey için önemli bir detaydır ve bu çerçevede bireyler aile içi şiddet sebebiyle boşanma davası açıklarında işinde profesyonel bir avukatla hareket etmelilerdir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir